Tijdens Sandra Polomski’s (1992) master Business Administration presenteerde Albert Heijn zich als werkgever op een event in Carré. Het verhaal dat werd verteld ging over innovatie, met als voorbeeld de uitrol van AH to go’s naar tankstations. Sandra werd erdoor gegrepen en vond het zo motiverend dat ze ter plekke besloot ooit voor AH te willen werken. Sneller dan verwacht resulteerde het in haar sollicitatie voor het traineeship. En met succes.
Binnen mijn master koos ik voor de specialisatie entrepreneurship en innovatie, omdat ik me graag richt op verbeteringen en vernieuwing. Bij Albert Heijn krijg ik de ruimte om die vakkennis in de praktijk verder te ontwikkelen. Hier leer je dingen door ze te doen. Je krijgt vanaf dag 1 het vertrouwen en dat blijft zo. Bovendien word je zeer goed begeleid door de managers, daar heb ik hele prettige ervaringen mee.
Toen ik solliciteerde voor het traineeship vond ik het nog wat onduidelijk waar ik precies terecht zou komen. Ik heb ervaren dat hier niemand op een eigen eiland zit. Uiteindelijk werkt iedereen samen met elkaar. Er zijn ontzettend veel verschillende functies om op te solliciteren en je hebt dus legio kansen om je te ontwikkelen.
“Door dingen gewoon te doen en dus te ervaren leer je hier het meest.”
Samen werken aan productontwikkelingen
Ik begon bij de afdeling Brand Creation die zich bezighoudt met alles wat samen het algemene merkbeeld van Albert Heijn vormt. Van de eigen merken als Perla en Delicata, tot aan de organisatie zelf, een label als prijsfavorieten of onze versgarantie.
Bij Brand Creation denk je echt na over de te voeren merkstrategie. Bijvoorbeeld bij productontwikkelingen. Het mooie van de functie is dat je daarvoor met heel veel mensen contact hebt. Zoals met collega’s van alle verschillende afdelingen, met creatieve bureaus en leveranciers. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Tony’s Chocolonely en Albert Heijn, vanuit de wens dat we het eigen merk Delicata wilden verduurzamen. Dan werk je samen om dat te realiseren. Van het aanpassen van wikkels met nieuwe logo’s, het updaten van alle marketingcommunicatie, tot aan het creëren van gloednieuwe promotievideo’s.
“Je mag alles zelf bedenken en het is echt heel gaaf dat je daarin alle vrijheid krijgt.”
Leren anticiperen
Het werken op de winkelvloer, met mensen, waarbij kortetermijndoelen belangrijk zijn, is dan weer een heel andere ervaring. Daar gebeurt altijd iets onverwachts, waarop je moet leren anticiperen. In de winkel waar ik in mijn tweede jaar van het traineeship werkte ervoer ik direct hoe dicht je op de mensen staat. We waren voor een groot deel afhankelijk van toerisme en als dat ineens wegvalt vanwege coronamaatregelen moet je schakelen. Er kwam een nieuwe verantwoordelijkheid bij, vanwege alle aangepaste regels. Het winkeljaar was enorm leerzaam, en leuk, ik zou het zo weer doen.
Meer richting innovatie
Na mijn ervaring als manager wilde ik mij richten op de innovatie-kant van Albert Heijn. Die kans kreeg ik bij het Digital new business-team. Hier analyseren we met zijn vijven welke innovaties wereldwijd interessant zijn voor de retail. Dat kan vanuit de medische wereld zijn, ruimtevaart of andere tech-ontwikkelingen. Wij kijken vervolgens hoe we deze ontwikkelingen kunnen toepassen in onze winkels. Onze projecten starten met het maken van een plan waarbij we een businesscase maken. Daarna volgen er 1 of meerdere pilots totdat een innovatie naar onze wens is om toegepast te worden in onze winkels.
“Voor technologische realisaties gaan we met partners in gesprek.”
We hebben onder andere getest hoe klanten kunnen afrekenen zonder hun producten te scannen. Een ander voorbeeld van een pilot die we succesvol uitvoerden is met PostNL en bol.com. Hierbij zijn pakketautomaten neergezet in onze winkels, waar klanten hun pakketten zelf kunnen afhalen en retour kunnen sturen. Een meerwaarde voor de klanten, omdat ze niet hoeven te wachten én een vermindering van de druk op onze servicebaliemedewerkers. Een win-winsituatie dus.
Koffiecultuur
Er is bij Albert Heijn altijd tijd voor een praatje, ook buiten het werk om. Collega’s leren je graag kennen en een kopje koffie met elkaar drinken is heel normaal. Tegelijkertijd werkt iedereen keihard om ook echt beter te worden. Er hangt een energie om dingen voor elkaar te krijgen en het ‘samen doen’ komt zowel in de winkel als op het hoofdkantoor naar voren.
“Beter eten, waar voor je geld en gemak voor jou, zijn waarden waar ik zelf 100% achter sta.”
Direct terugzien wat je doet
Onze winkels zijn een heel centraal punt in een wijk, dorp of stad. Als je dat hebt ervaren dan weet je dus ook dat wat je bedenkt en doet écht voor klanten is. Het is dus heel leuk dat je direct terugziet wat je doet. In mijn rol ben ik nu bezig met toekomstige verbeteringen voor klanten en voor collega’s. Dat vind ik heel leuk, dat je ideeën dus niet op het hoofdkantoor blijven hangen, maar ook toegepast worden.