Mercedes Geirnaerdt

Eigenlijk was Mercedes Geirnaerdt (1994) altijd al voorbestemd om iets met inkoop te gaan doen. Vanaf jonge leeftijd ging ze mee met haar ouders naar wijnbeurzen en leerde ze de verkoopkant van de wijnhandel kennen. Ze groeide op in Spanje en studeerde International Business Administration in Rotterdam. Daarna deed ze nog een master in Human Resources. De vervolgstap naar het traineeship bij Albert Heijn was een heel logische voor Mercedes. Nadat ze andere trainees naar hun ervaringen vroeg, wist ze vrij snel dat ze zich er zou thuis voelen.

Ik vind het leuk om met een product, iets heel tastbaars, bezig te zijn én veel contact te hebben met mensen. Dat is een combinatie waar ik veel positieve energie van krijg. Ook heb ik de behoefte om midden in de business te staan en niet zozeer in een rol aan de supportkant. Mijn droombaan is eigenlijk wijninkoper. Dus retail sprak me vanaf het begin al aan. Tel daar Albert Heijn als voorloper op het gebied van innovatie, het groot op de kaart zetten van duurzaamheid en de dynamiek van zo’n grote organisatie bij op. Dan weet je waarom ik vol overtuiging voor het traineeship solliciteerde.

Durf vragen te stellen
In mijn eerste jaar deed ik category management bij Gall & Gall. Ik was direct verantwoordelijk voor mousserende wijn, port, sherry, wijncadeau en een stukje online assortiment. Dat was een interessante uitdaging. Ik voelde wel wat druk dat ik moest waarmaken om de terecht gekozen persoon voor dit traineeship te zijn. Vanuit de universiteit nam ik mee dat je zelf alles moest ontdekken en achterhalen. Dat het niet erg is om fouten te maken, want daar leer je tenslotte van, daar was ik nog niet zo mee bekend. Dankzij goede begeleiding door mijn manager heb ik hier écht geleerd dat je gewoon vragen kan stellen.

“Stel je kwetsbaar op en durf toe te geven dat je iets niet weet. Het is niet erg – logisch zelfs – dat je (nog) niet alle kennis hebt.”

Duidelijkheid geven
Na mijn eerste avontuur begon ik als manager Service in een groot filiaal. Dat is wel even een heel andere dynamiek. Daar had ik de eerste maanden mijn handen vol aan het draaiende houden van de daily business. En daarna hield ik me bezig met het verbeteren van de resultaten van het zelfscanplein. In die tijd ben ik best wel geconfronteerd met leidinggeven en ontwikkelgesprekken voeren. Daarvan leerde ik hoe belangrijk het is om duidelijk uit te spreken naar mensen wat je verwachtingen zijn.

Van verkoopkant naar inkoopkant
En nu werk ik op de afdeling Inkoop Koffie & Thee. Dat spreekt me heel erg aan. Het onderhandelen, contact houden, doorvragen, belangen afwegen en win-winsituaties creëren. Ik heb dus van huis uit al de nodige ervaring van de andere kant van de tafel, als verkoper. Dat neem je mee en maakt het voor mij extra leuk om aan de kant van inkoper te zitten. Dat er op de door jou gewenste afdeling een plek voor een trainee is, is niet vanzelfsprekend. Daar moet je geluk bij hebben. Al dwing je dat deels ook af door ernaar op zoek te gaan. Door duidelijk kenbaar te maken wat je wensen zijn en door je gezicht te laten zien en je stem te laten horen.

Langetermijnrelaties
Bij het inkopen focussen we op langetermijnrelaties en échte samenwerking met onze leveranciers. Op die manier kunnen we veel meer betekenen voor bijvoorbeeld verduurzaming. Mijn team is verantwoordelijk voor ons assortiment van koffie en thee. Dan stel je met de leveranciers onder andere blends samen en maak je verpakkingsafwegingen. Dat helpen ontwikkelen gaat veel verder dan alleen te kiezen uit reeds beschikbare producten. Het maakt dit werk heel interessant.

“We onderhandelen veel over verpakkingsreductie en hoe we zo CO2-neutraal mogelijk kunnen worden.”

Het verduurzamen van producten is een belangrijk onderdeel van ons werk. Tegelijkertijd wil je Albert Heijn speciaal houden met een exclusief assortiment én ervoor zorgen dat onze klanten altijd waar voor hun geld krijgen. En je wil ook dat je leveranciers een gezonde business hebben. Wanneer bijvoorbeeld grondstofprijzen plotseling flink stijgen heeft dat invloed op de in- en verkoop. Daarmee kunnen inkomsten voor onze leveranciers onder druk komen te staan, dus we zoeken altijd naar de balans om samen gezond te blijven.

“Albert Heijn wil echt medewerkers die bijdragen door wat ze doen en vóóral door wie ze zijn.”

Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Mijn eerste 2 jaar stonden heel erg in het teken van persoonlijke ontwikkeling. Mijn derde jaar kenmerkt zich daarnaast in het verdiepen van mijn vakkennis en ervaring. Al met al een gericht leertraject om zo uit te groeien tot een leider en innovator binnen Albert Heijn. Het stimuleert je om goed na te denken over wat jou gelukkig maakt op het gebied van werk. Heel waardevol.