Je draagt hier bij aan iets heel groots.

Adam Abbas

Daarom werk ik bij Albert Heijn

Adam liep stage bij Tech Labs, de IT-proeftuin van Albert Heijn

Het was een veelbelovend idee van de commerciële afdeling van Albert Heijn: je reserveert via een app een pakket restproducten en haalt het op bij de winkel om de hoek, voor een vriendelijk prijsje. Dat betekent minder afval en goedkopere boodschappen. Maar dat de pilotversie van de app op de eerste dag 50.000 keer gedownload zou worden? Dat had niemand voorzien. Zelfs Adam Abbas niet, de bouwer van de app.

Het winnende idee: ‘Overblijvers’

“Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat dit zo'n groot succes zou worden,” zegt Adam, IT-specialist bij Albert Heijn Tech Labs. Zijn team werd gevraagd een online applicatie te ontwikkelen waarmee filialen hun restproducten in pakketten kunnen aanbieden. Denk aan dagvers brood, producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert of artikelen die uit het assortiment gaan. Leuk voor de supermarkt die zijn spullen kwijt kan, maar ook voor de klant die voor een paar euro een doos vol goed voedsel kan ophalen. Bovendien is het een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan. De populaire app Too Good to Go laat al zien dat zo'n concept heel goed kan werken.

Proeftuin voor tech-concepten

Nu, een paar maanden later, staat 'Overblijvers' op het punt breed gelanceerd te worden binnen de Albert Heijn-app. Best gaaf, vindt Adam. Hij was nauw betrokken bij de eerste pilot, die draaide bij een handvol winkels en gebruikers in de regio Zaandam. Adam bouwde mee aan de app en flyerde ervoor in de winkels. Hij liep toen nog stage bij Tech Labs. Dat innovatieteam is speciaal opgezet om in vier weken tijd slimme concepten te ontwikkelen en te testen op haalbaarheid. Alles kan, zolang het maar met technologie te maken heeft. Het team bestaat grotendeels uit stagiairs, zoals Adam.

Code, ontwerp en businesscase

“Het werk was heel technisch, ik was als stagiair echt bezig met coderen, in mijn geval als front-end developer. Vooral in de beginfase hebben we veel gebrainstormd met de designers en het businessteam. Uiteindelijk kwam al ons werk samen in één product.” Een prototype ontwikkelen en op kleine schaal testen maakt duidelijk of het idee kans van slagen heeft. Sommige projecten komen niet verder dan de pilotfase, andere groeien uit tot standaardtechnologie binnen Albert Heijn. Uiteindelijk helpt dit de supermarkt om te groeien en te blijven innoveren.

Van stage naar baan

Over het algemeen werken stagiairs zes maanden bij Tech Labs. Adam kreeg de kans om daarna te blijven: “Ik kon aan de slag als begeleider van de nieuwe lichting stagiairs. Ik help hen met hun werk en zorg ervoor dat ze het maximale uit hun tijd bij Albert Heijn halen. Ook bewaak ik de continuïteit: als stagiairs vertrekken, zorg ik dat projecten doorlopen. Dit is belangrijk voor een soepele overdracht van succesvolle ideeën van Tech Labs naar andere afdelingen van Albert Heijn.”

“Naast deze baan studeer ik Software Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar heb ik me onder andere gespecialiseerd in AI, automatisering en Mobile Development - zaken die goed aansluiten bij het werk bij Tech Labs. Over een jaar hoop ik af te studeren. En daarna? Dan wil ik graag bij Albert Heijn blijven. Het project Overblijvers is me echt bijgebleven: Ik vind app-ontwikkeling leuk, daar wil ik graag mee verder.”

Uitdagende werkomgeving

Voor een softwareontwikkelaar is er veel te doen bij Albert Heijn, zegt Adam. “Je draagt hier bij aan iets heel groots. En omdat we zo groot zijn, valt er altijd meer te leren. Welke vraag je ook hebt, er loopt hier altijd wel iemand rond die het antwoord weet.” Geen wonder dat de huidige Albert Heijn-app nu al 'heel gaaf' is, aldus Adam. “Hier en daar zie ik wel kleine verbeterpunten. Maar, die zijn niet zo makkelijk aan te passen. De app is zo uitgebreid dat het effect enorm is als je maar één ding verandert.”

Ondertussen is de sfeer op kantoor verrassend ontspannen. “Je voelt je hier heel vrij. Er zijn geen keiharde deadlines en je kunt gewoon een wandeling maken als je wilt.” Adam werkt, net als zijn collega's, regelmatig vanuit huis. Een paar keer per week loopt hij naar kantoor - een voordeel van wonen en werken in Zaandam. “Op kantoor kunnen we als team een beetje socializen. En na afloop soms een drankje doen in het park.”
 

Heb je nog niet de baan gevonden die je zoekt?

Bekijk ons overzicht van alle vacatures en gebruik de zoek- en filtermogelijkheden om snel jouw vacature te vinden.