Simone Jansen

“Door te kijken naar wat men wél kan, geven we iedereen een kans.”
Ruim 1700 collega’s met een afstand tot de banenmarkt zijn werkzaam bij Albert Heijn. Daarmee zijn we als werkgever koploper met het grootste aantal in Nederland. Iedereen kan en mag meedoen.

Wie: Simone Jansen
Functie: Projectmanager Participatie Albert Heijn

Wat doe je?
Als Projectcoördinator zorg ik ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen bij Albert Heijn. We noemen ze ook wel ‘participanten’. Dit zijn onder andere mensen met een laag IQ, het syndroom van Down, fysieke beperking of een chronische ziekte. Ik werk samen met een team van interne jobcoaches, onze Albert Heijn winkels en de collega’s van HR. Ook trekken we nauw op met het UWV en lokale gemeenten. Samen zorgen we ervoor dat iedereen die kan en wil een plek verdient bij Albert Heijn.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Meer dan 7 jaar ben ik supermarktmanager geweest op verschillende plekken in Nederland. Dit heb ik met veel energie en plezier mogen doen. Vanuit mijn rol als supermarktmanager heb ik altijd het geluk en de ruimte gehad om me in te zetten voor lokale initiatieven als het helpen van de ouderen in de buurt of het begeleiden van een participant in de winkel. Dit smaakte naar meer. In november 2015 heb ik de stap gemaakt naar Projectcoördinator Participatie. In mijn huidige rol zorg ik er voor dat iedere supermarktmanager deze ruimte heeft en het plezier ervaart om zich in te zetten voor een ‘inclusieve’ samenleving.

‘Inclusieve’ wat? Leg eens uit…
Een van de speerpunten van Albert Heijn is het creëren van inclusieve werkplekken. Albert Heijn staat met zijn winkels midden in de samenleving en maakt zich sterk voor arbeidsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze missie: Door te kijken naar wat men wél kan, bieden we iedereen perspectief, een leeromgeving en het gevoel erbij te horen.

Hoe doen jullie dat?
Door persoonlijke coaching van interne jobcoaches en buddies. De jobcoaches hebben allemaal jarenlange ervaring in de winkel als leidinggevende en hebben een specifieke opleiding tot jobcoach gevolgd. De jobcoach is de schakel naar de winkel, ondersteunt de supermarktmanager bij de invulling van de werkplekken en onderhoudt het contact met het UWV. [Bekijk de video hieronder van jobcoach Els. ]Ook wordt iedere medewerker vanaf het begin gekoppeld aan een buddy. De buddy werkt de nieuwe collega in, is vraagbaak voor praktisch zaken en trekken samen op tijdens het werk.

Waar ben je trots op?
Door kleine stapjes te maken, kunnen we als Albert Heijn grote resultaten boeken. Met zo’n 1000 winkels zijn we marktleider in Nederland. Samen kunnen we veel bereiken, daar ben ik van overtuigd. Dit maakt me enorm trots. Eind 2017 zijn er ruim 1700 collega’s werkzaam bij Albert Heijn met een afstand tot de banenmarkt.

In het begin was er heus wel weerstand in de winkels. We blijven een commercieel bedrijf waar geld verdiend moet worden. Er was in het begin wat scepsis over de inzetbaarheid van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met de interne jobcoaches en de buddies zorgen we ervoor dat het hele traject voor de winkels transparant is én dat ze ontzorgd worden. Zo snijdt het mes aan beide kanten.

Waar ik ook trots op ben is onze Sjoerd. Een medewerker met het syndroom van Down, die bij een Albert Heijn in Almere werkt. Het was zijn droom om te vloggen. Dankzij Appie Today (social zender van Albert Heijn) is hij inmiddels uitgegroeid tot een ster. Met bijna 5000 volgers heeft hij zelfs z’n eigen YouTube kanaal Blij met Sjoerd.

Stip op de horizon?
We willen in het jaar 2025 ook 2025 ‘inclusieve’ werkplekken vervullen. Voor deze ambitie is de samenwerking met overheden zoals UWV en gemeenten noodzakelijk. De afgelopen jaren zijn er veel co-creaties ontstaan tussen Albert Heijn en lokale partijen, waar we gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Iedere dag beter. Simpelweg door te doen, continu te monitoren en bijsturen in wat wel of niet werkt. Uiteraard met onze participanten altijd als uitgangspunt.

Wil jij meer weten? Of heb je een vraag over ‘inclusieve’ arbeidsplekken? Mail naar Ahold@Robidus.nl

Wil je weten hoe dit in de praktijk er uit ziet? Bekijk de video’s met:

Participant Ashley
Participant en buddy: Meric en Maria
Interne jobcoach Els
Supermarktmanager Mustafa