Ron

Winkel

“De potjes pindakaas staan dan wel steeds op dezelfde plaats maar verder is geen dag hetzelfde”

“Mijn eerste baantje bij Albert Heijn was als vakkenvuller. Ik was zestien en werkte in een kleine winkel waardoor ik al snel meer taken kreeg. Omdat het op school allemaal niet zo wilde vlotten, besloot ik op mijn zeventiende een jaartje full-time te gaan werken. En daar ben ik nooit meer mee gestopt. Albert Heijn verzorgde een mbo-opleiding die ik ging volgen. Toen ik daarmee klaar was, kwam in een andere winkel de positie van Teamleider vrij. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Ik merkte dat ik de processen begreep en dat ik mensen mee kon krijgen, waardoor ik al snel zin kreeg in een volgende stap: Assistent Supermarktmanager.”

Doorgroeien

“Het was vooral mijn eigen Supermarktmanager die me hiertoe inspireerde. Zoals hij met mensen omging was echt een voorbeeld voor me. Maar voor deze functie moet je een hbo-opleiding hebben. Na een aantal gesprekken met verschillende Supermarktmanagers mocht ik de opleiding Management, Economie en Recht op kosten van Albert Heijn gaan volgen. Op maandag werkte ik van 7.00 of 8.00 uur tot 12.00 uur om daarna naar school te gaan van 14.00 tot 22.00 uur. De overige dagen werkte ik, in totaal 36 uur. Dat waren pittige jaren. Ook al omdat je tijdens Pasen en kerst liever in de winkel staat – je bent dan nodig! – dan aan school werkt.”

Hoe kan het nóg beter?

“In 2008 werd ik Assistent Supermarktmanager, dat ben ik nu nog. Deze, net verbouwde, XL-winkel van 3.000 m2 is alweer mijn zesde winkel waar ik deze functie uitoefen. Het is vooral de diversiteit die me aanspreekt in dit werk. De potjes pindakaas staan dan wel steeds op dezelfde plaats maar verder is geen dag hetzelfde. Je werkt met collega’s van 15 tot 65 jaar en hebt te maken met allerlei soorten klanten. Tijdens mijn hbo-opleiding kreeg ik ook een kijkje in de keuken bij de bedrijven waar mijn studiegenoten werkten. Ik vond het daar ik dan altijd eentoniger dan in mijn werksituatie. Neem nu de pilot die we op dit moment draaien met onze gril- en steakafdeling. We moeten hier zelf uitvinden hoe deze afdeling het beste werkt. Wat is de ideale personeelsinzet tijdens welke klantenstromen? Hoe kan deze afdeling onze klanten nog beter verleiden? Wat vinden onze klanten van deze afdeling?”

Verantwoordelijkheid geven

“Als Assistent Supermarktmanager ben je veel bepalender voor de cultuur en de sfeer dan ik vooraf had gedacht. Toch is het belangrijkste dat je doet: ruimte geven. Eén van mijn Supermarktmanagers deed ooit de mooie uitspraak: ‘Een goede manager herken je als die er niet is. Dan gaat alles namelijk gewoon door.’ Ik denk dat dit heel waar is. Het proces moet niet afhankelijk zijn van jou. Jij moet zorgen dat iedereen zijn verantwoordelijkheden kent en begrijpt. Toen ik hier begon, functioneerde de broodafdeling niet goed. Door tijdgebrek werden broodjes met de plaat en al vanuit de vriezer in de oven gezet. Dat gaat sneller dan ze op een nieuwe plaat over te zetten. Maar de bevroren stalen platen zorgden voor een daling van de gewenste oventemperatuur. Tijdens de lunch zijn we gaan praten hoe we dit beter zouden kunnen doen. Dan zég ik niet hoe, dan vráág ik hoe. Maar dat het moet veranderen, staat vast. Ik begin dan ook twee weken lang om 6.00 uur om de afdeling te helpen met opstarten.”

Je kunt blijven groeien

“Uiteindelijk wil ik Supermarktmanager worden. En dat kan ook. Bij Albert Heijn kun je blijven groeien, als je goed werk levert en zelf aangeeft dat je verder wilt. Maar de volgende stap moet geen obsessie worden. Je moet je werk ook nu leuk vinden. En dat vind ik het, iedere dag weer.”