Nikki Pierik

Werken waar het raakvlak van product en commercie samenkomt. Na haar studies wist Nikki Pierik (1993) dat daar haar toekomst lag. . In het traineeship van Albert Heijn zag ze de mogelijkheid haar commerciële vakkennis te ontwikkelen, door bijvoorbeeld op Europees niveau te werken en onder andere te leren onderhandelen. Een totaal andere richting dan ze met haar opleidingen Pedagogische Wetenschappen, Wiskunde en Econometrie had voorzien.

Na mijn eerste opleiding over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen wist ik al vrij snel dat ik in dat vakgebied niet ging werken. Dus besloot ik het andere uiterste op te zoeken. Zowel Wiskunde als Econometrie deed ik met plezier, maar dat was weer veel te abstract. Ik miste de praktische toepasbaarheid. Tijdens een stage bij een pindakaasproducent viel het kwartje; dat ging gewoon over de sales en marketing van potten pindakaas. Toen dacht ik “Kijk, dát vind ik leuk!”. Het wakkerde mijn interesse in de commerciële kant van producten aan en bij Albert Heijn kan ik daar alles over leren.

“Bij Albert Heijn greep ik de kans mijn onderhandelingsvaardigheden te ontwikkelen met beide handen aan.”

Tijdens mijn eerste jaar van het traineeship werkte ik bij de e-commerce-afdeling van Albert Heijn en daarna was ik een jaar lang Manager Operatie in een Albert Heijn winkel in Utrecht. Mijn commerciële ontwikkelkansen vond ik vooral in het derde jaar, bij de afdeling Sourcing Not for Resale. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de inkoop van alle dingen die we als Albert Heijn niet zelf verkopen. Van verpakkingsmaterialen tot broodovens of handscanners. Ook diensten als lease- en beveiligingscontracten worden gesloten door de afdeling Not For Resale. Een zeer breed en afwisselend pakket dus.

Ik zit in het team van de inkoop voor verpakkingen en verbruiksgoederen voor de winkel. We zijn dus verantwoordelijk voor dingen als de maaltijdsaladebakjes, tasjes, broodzakjes, et cetera. Een dynamischer traject dan je wellicht op het eerste gezicht zou verwachten,want er valt veel onderling veel af te stemmen. Een deel van onze tijd zijn we echt bezig met inkooptrajecten, waarbij we eerst bij de business ophalen wat hun behoefte is. Je zoekt op de markt naar leveranciers, stelt documentatie op, schrijft tenders uit, om vervolgens het aanbod te vergelijken, te onderhandelen en contracten op te stellen. Kortom, een heel interessant traject, van soms wel een halfjaar, waar de klant die zijn boodschappen bij Albert Heijn doet geen weet van heeft.

“Gezamenlijk zijn we altijd op zoek naar de beste mix van duurzaamheid, leverzekerheid en prijs.”

Vanuit mijn rol ben ik zo’n 1 à 1,5 dag per week op pad naar leveranciers. Een ander deel van de tijd bestaat uit afstemmen met belangrijke stakeholders, onderhandelingen voorbereiden, marktonderzoek doen en de langetermijnvisie bepalen. Inkopen doen we waar mogelijk gebundeld, dus voor zowel Albert Heijn als Gall & Gall, Etos en internationaal met de andere Europese merken van Ahold Delhaize. Daarvoor is veel Europese samenwerking met collega’s nodig in andere landen.

Trots voert de boventoon
Op het hoofdkantoor heerst trotse energie. Ik vergelijk het altijd met het stadscentrum op zaterdagmiddag: heel gezellig en vanuit het ‘samen’. Een voorbeeld van dat trotse gevoel zag ik terug in de gewildheid van de sportkleding met AH-logo erop waar ik aan werkte. Men draagt het graag uit.

“De werk-privébalans wordt hier goed bewaakt. Als je werkdag erop zit spreken je collega’s je erop aan dat het echt tijd is om naar huis te gaan.”

Sturen op duurzaamheid
Ik ben vanuit mijn rol veel bezig met vraagstukken rondom duurzaamheid. Dat had ik van tevoren minder verwacht en verraste me positief. We denken samen met de afdeling Kwaliteit en Duurzaamheid na over hoe we minder verpakkingsmateriaal kunnen gebruiken, door verpakkingen dunner te maken of te vervangen door een herbruikbaar alternatief. Ook zetten we stappen door ervoor te zorgen dat onze verpakkingen recyclebaar zijn en/of gemaakt worden van gerecyclede materialen. We maken uiteraard wel altijd een kosten-batenanalyse, want mijn team is opgesteld om besparingen te realiseren.

Bij Albert Heijn lopen we echt voorop met de keuzes die we maken op het vlak van verduurzaming van verpakkingen. Dit zorgt ervoor dat je soms ook op de rem moet trappen, omdat vernieuwde materialen nog niet voldoende zijn getest. We blijven kritisch en houden die ontwikkelingen scherp in de gaten, om zo snel mogelijk verbeteringen te implementeren.

Uit je comfortzone
Vanuit het traineeship krijg je heel veel trainingen, dus je ontwikkelt jezelf hoe dan ook. Er komen veel thema’s aan bod, zoals het motiveren van anderen, wat je persoonlijkheid is en hoe moeilijke gesprekken te voeren. Hiermee word je uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen. Dat is best spannend, maar wel heel leerzaam.

“Hoe beter je in je vel zit, hoe meer je de persoonlijke ontwikkeling ook echt pakt.”

Op de winkelvloer leer je dan weer dingen vanuit de operatie. Zoals wat je moet doen bij diefstal in de winkel, of het direct aansturen van collega’s. Dat zijn allemaal dingen die ik niet eerder mee had gemaakt. Op het hoofdkantoor krijg ik mensen vaak mee door enthousiasme en resultaat, maar in de winkel werkt dat niet altijd. Je leert hierdoor omgaan met verschillende typen persoonlijkheden. Al die verschillende situaties en mensen geven mij de energie om met plezier naar mijn werk te gaan.