Mohamed Oukha

Hoofdkantoor

Mohamed Oukha (27), Management trainee Merchandising & Sourcing – ‘Wat drie maanden geleden veel energie vroeg, doe ik nu moeiteloos’


Waarom kiest een Assistent Supermarktmanager voor een traineeship?
‘Goeie vraag, want in de praktijk leer je ook veel. Ik werk al vanaf mijn vijftiende bij Albert Heijn. Ik begon als vakkenvuller, werd op mijn zeventiende Teamleider en later Assistent Supermarktmanager. Intussen stapelde ik de ene opleiding na de andere: van een mbo 3 tot een Master in bedrijfskunde. Werken bij de Appie bood me steeds de perfecte aanvulling op de theorie. Maar ik wist dat ik met een traineeship mijn leercurve verder zou kunnen verlengen.’

Stond vooraf voor jou vast dat dit een traineeship bij Albert Heijn moest zijn?
‘Nee, ik bekeek tal van traineeships. Wel wilde ik absoluut in de foodsector werken omdat je daarin echt een verschil kan maken in de samenleving. En dat verschil maak je natuurlijk sneller bij de grootste supermarktketen. Daarnaast wist ik dat ik als trainee bij Albert Heijn veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zou krijgen. Dus uiteindelijk kon het niet anders dan Albert Heijn worden.’

En waarom een traineeship bij commercie?
‘Omdat ik het liefst bezig ben met wat Nederland in de toekomst eet en drinkt. Bewust eten is essentieel voor je welzijn, maar dat betekent niet dat er maar één norm is. De een zal gezondheid een hogere prioriteit geven dan smaak. Maar kiezen voor smaak is ook een bewuste keuze. Wij zorgen dat je die keuzen ook kunt maken.’

Wat doe je?
‘Ik werk binnen de unit Aardappelen, Groenten en Fruit en heb daar een dubbelrol. Aan de ene kant mag ik meedenken over hoe dit stukje winkel er morgen uit zal zien. Aan de andere kant heb ik te maken met operatie eromheen: hoe organiseer je wat je bedenkt? Een heel gave innovatie die wij nu uitrollen is dry misting. Hierbij wordt vocht over onze groente en fruit verneveld waardoor het in betere conditie blijft en we minder hoeven weg te gooien. Zo’n concept wordt uitvoerig onderzocht, waarbij ook wordt gekeken naar de duurzaamheid. Wegen de energiekosten op tegen de besparing van voedsel?’

Voorop lopen met innovatie vind je belangrijk?
‘Dat is het leukste wat er is! Neem de verspakketten waarmee we onze klanten inspireren en faciliteren. Daarmee was Albert Heijn de eerste, nu zijn er al een paar volgers. Maar dat geeft niet, wij zijn alweer bezig met de volgende innovatie. Zo onderzoek ik hoe we klanten kunnen wijzen op andere paddenstoelen dan de bekende witte en kastanje champignons. En ook dán speelt hoe je organiseert wat je bedenkt. Zo zijn wij bezig met het opzetten van een test waar oesterzwammen gekweekt worden op het geschoonde koffiedrap uit onze winkels. Dat past natuurlijk heel mooi in het idee van een circulaire economie.’

Hoe vind je de werksfeer?
‘Heel goed. Kenmerkend voor de mentaliteit binnen Albert Heijn, zowel in de winkel als op het hoofdkantoor, is dat iedereen voor de klant werkt. Dat merk je aan alles. Als iemand zich druk maakt, dan is dat voor de klant. En omdat een tevreden klant ook jouw doel is, begrijp en help je elkaar.

Is je werk stressvol?
‘Er wordt binnen deze organisatie veel van je verwacht. Als je moet pieken, ervaar je dat wel eens als druk, maar je krijgt begeleiding en training. Daarin leer je waar je energie van krijgt en waar je energie door verliest. Ook krijg je handvatten aangereikt die je helpen iets te overwinnen. Wat mij drie maanden veel energie vroeg, doe ik nu moeiteloos. Dat vertelt me dat ik groei.’