Marco de Vreugd (1994) begon zijn carrière bij Albert Heijn als vakkenvuller, om er na zijn studie Economie & Bedrijfseconomie terug te keren voor het 3-jarige traineeship. Hij is geboren en getogen in Katwijk en leerde daar in de supermarkt, naar eigen zeggen, om te gaan met klanten en collega’s. Iets wat Marco als heel leuk en leerzaam heeft ervaren. FMCG en retail vond hij altijd al een gave sector en met zijn master Marketing op zak ging hij op zoek naar een vervolg. Na een stage bij AH E-commerce concludeerde hij dat solliciteren naar het traineeship de volgende stap moest zijn.
Ik ben een soort van verliefd geworden op Albert Heijn tijdens mijn stage. En omdat ik toen nog niet wist welke kant ik precies op wilde heb ik koffietjes gedaan met veel verschillende mensen binnen onze organisatie. Van commercie tot Gall & Gall en van Albert Heijn België tot AH to go. Ik wilde graag van mensen horen wat zij zo leuk vinden aan hun werk en werkzaamheden. En echt iedereen die ik daarvoor uitnodigde was enthousiast en vertelde graag meer over hun baan. Zo leer je snel veel mensen kennen en ontdek je wat er allemaal speelt. Dat vind ik typisch voor de cultuur van Albert Heijn. De koffietjes. Maar vooral ook dat mensen geïnteresseerd zijn in elkaar. En dat vind ik iets heel waardevols.
Strategische (inkoop)projecten op de afdeling Strategie & Support
Mijn eerste jaar startte ik bij Strategie & Support. Hier ondersteunde ik bij een aantal projecten om de tooling voor sourcing managers te optimaliseren. En ik werkte mee aan grote strategische projecten, bijvoorbeeld het bundelen van inkopen met andere retailers waarmee we samenwerken. Heel uitdagend. Ik heb er heel veel van geleerd, al ontdekte ik dat ik liever zelf als inkoper met een leverancier aan tafel zit.
Terug naar Katwijk
Mijn jaar als manager Vers was voor mij toevallig een thuiswedstrijd. Ik mocht dit namelijk doen in het filiaal waar ik als tiener zelf vakkenvuller was. Nu kwam ik daar dus terug als wo-afgestudeerde om in de praktijk te ervaren wat leidinggeven is. De dynamiek op de werkvloer van een supermarkt verschilt met die op het hoofdkantoor. Elke dag is anders, je stuurt op duidelijke KPI’s, je werkt samen met veel collega’s en je bent heel direct in contact met onze klanten. Van het tweede jaar heb ik echt onwijs genoten.
“In je ontwikkeling zet je in het jaar in de winkel echt reuzenstappen.”
Categorymanagement
Na mijn winkelervaring ben ik in het derde traineeshipjaar begonnen als junior category manager Groente & Aardappelen. Een functie waarin ik de sourcing manager en de lead category manager ondersteun. Ik heb veel contact met strategische leveranciers waarmee we samenwerken. Door het bezoeken van diverse telers leer ik de dynamiek van AGF (Aardappelen, Groente en Fruit) kennen. In deze rol krijg ik veel vrijheid en vertrouwen. Doordat ik overal bij mag zijn, meedenk, kritisch mag zijn en vragen stel leer ik ontzettend veel en snel.
“Iedereen is bereid je te helpen als je ergens tegenaan loopt.”
Positieve impact op klanten en collega’s
Ons doel, als AGF-team, is om een groot en divers groente- en fruitassortiment aan te bieden met kwalitatief goede producten, zo maken we onze klanten écht blij. Want hoe meer groente en fruit wij verkopen hoe gezonder Nederland wordt. Dat vind ik een gave gedachte. Wij Nederlanders halen namelijk lang niet onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Als Albert Heijn kunnen we, omdat we zo groot zijn, veel impact maken. Bijvoorbeeld door een eerlijke prijs te betalen aan onze telers, waardoor zij weer kunnen investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten. Naar mijn mening hebben we daar een belangrijke rol in en pakken we die ook.
“Ik ben trots op het succes van onze verspakketten, waarbij wij mensen gewoon helpen om gezonder te eten.”
Ook merk ik dat ik positieve impact kan hebben op het leven van anderen. Door ze te helpen ontwikkelen en groeien, te coachen. En mensen dus echt beter te maken.
Terug naar de winkelvloer
Toen ik aan mijn traineeship begon werd ik vooral geleid door mijn enthousiasme en gedurende mijn traineeship heb ik geleerd mijn enthousiasme te leiden. In deze 3 jaar heb ik mijzelf beter leren kennen en heb ik geleerd om heel bewust in de lead te zijn van mezelf. Er is volop tijd en ruimte voor ontwikkeling met onder andere 2-daagse evenementen, rollenspellen en trainingen. En daarnaast heb ik veel geleerd van mijn coach en mede-trainees. Die band die je met elkaar opbouwt tijdens het traineeship is heel bijzonder.
“Je krijgt hier ruim de tijd en de speelruimte om te ontdekken waar jouw talenten liggen.”
Na deze 3 jaar wil ik graag verder als supermarktmanager binnen de winkelorganisatie. Daar ligt een mooie uitdaging. Onder andere om nog meer die verbinding te zoeken tussen hoofdkantoor en winkel. De essentie van mijn verhaal is dat ik heel dankbaar ben voor het traineeship. Omdat ik het bedrijf heb mogen leren kennen, mezelf heb leren kennen en mezelf vakinhoudelijk en persoonlijk heb mogen ontwikkelen.