Joris

Distributie

“Dit is de ideale baan voor naast mijn studie”

“Ik werk nu drie jaar in het Distributiecentrum als Magazijnmedewerker. De flexibiliteit maakt dit de ideale baan voor naast mijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft. Daarnaast zijn er piekmomenten waarbij je mooi extra kunt werken. Als ik mijn vrienden vertel wat ik hier verdien, zijn ze jaloers. Naarmate je meer leert en kunt, krijg je andere taken. Ik ben hier begonnen met vijf vrienden waarmee ik in hetzelfde studentenhuis in Delft woonde. We hadden geld nodig en besloten gezamenlijk hier te solliciteren. Inmiddels is iedereen uitgewaaid, alleen ik werk hier nog. Ik woon nu weliswaar met mijn vriendin in Amsterdam maar vind deze baan zo leuk dat ik er graag elk zaterdag voor naar Pijnacker rij. Ik zou ook naar het DC in Zaandam kunnen, maar hier in Pijnacker heb ik een band opgebouwd met de mensen.”

Orders picken

“Ik begon met orders picken. Dan heb je een headset op waardoor je hoort welke artikelen je moet ophalen om in je rolcontainers te laden. Die rolcontainers hangen achter de magazijntruck waarin je rijdt. Een andere taak is transito rijden. Dat betreft rolcontainers die uit het Landelijke Distributiecentrum komen en direct naar een vrachtwagen moeten worden gereden. Een derde taak van mij was het inladen van de rolcontainers in de vrachtwagen. Alles wat je doet, bekrachtig je door een barcode te scannen, in dit geval zowel de barcode van de rolcontainer als van de vrachtwagen. Je krijgt een foutmelding als er iets niet klopt.”

Reachtruck rijden

“Later kreeg ik ook de mogelijkheid om de reachtruck te bedienen. Dat is een vorkheftruck waarin de stoel dwars op de lepels staat. Dan krijg je op een handterminal door welke stellingen je moet aanvullen met pallets uit ontvangstdocks. En ook welke pallets je uit de stellingen moet halen om ze op picklocaties te zetten zodat de orderpickers er bij kunnen.”

Storingen verhelpen

“Nu werk ik op de ADM. Dat is een gigantisch geautomatiseerd systeem voor orderpicking waar volle pallets ingaan. De dozen worden met een zuigkop laag voor laag afgepakt om via allerlei laantjes naar de juiste rolcontainers te worden geleid. Mijn taak is om deze machine probleemloos te laten draaien. Er kan een stuk plastic voor een sensor zitten, dan klinkt er een foutmelding en grijp ik in. Of er laat een doos los van de zuigkop en valt op de grond. Dan meldt het systeem dat er een doos te weinig is en vraagt mij of dat klopt. Een andere machine waar ik op zou kunnen werken is de kraan die alle bierkratten op- en afstapelt. Omdat die zwaar zijn is dat geautomatiseerd.”

Ajax-Feyenoord

“De sfeer is echt heel leuk hier. Er loopt hier een mengelmoes van mensen rond. Met allerlei opleidingen, afkomst en culturen. Ik maak af en toe lol met een hardcore Feyenoord-fan terwijl ik zelf voor Ajax ben. Twee keer per dag heb je koffiepauze in de kantine en een eetpauze. Dan klets je met elkaar. Ook met de Poolse uitzendkrachten die meestal goed Engels spreken.”

Lekker verdienen in een flexibele constructie

“Mijn dienst is van 14.30 uur tot 23.00 uur. Dat betekent dat ik vrijdagavond onbezorgd kan uitgaan en zaterdag eigenlijk ook, dan sluit ik gewoon wat later aan. Maar je kunt ook van 7.00 tot 15.30 of van 23.00 tot 7.00 uur werken.”