De supplychain had bij Belle Visee (1993) tijdens haar studie al haar interesse. Dat kan ook bijna niet anders wanneer je na je bachelor Technische Bestuurskunde een master Transport, Infrastructure & Logistic engineering doet. Tijdens stages was Belle nog vooral onder de indruk van de invloed die je met kennis en logisch nadenken kan hebben op supplychainprocessen. De vervolgstap naar het traineeship bij Albert Heijn om zélf die impact te maken bij een grote organisatie was dan ook een logische.
Ik wilde het niet klein aanpakken en heb de ambitie graag impact te maken in heel Nederland. Daarom kijk ik nu vooral nog rond om mijn horizon te verbreden. Wie weet ga ik wel de commerciële kant op.
De wereld van replenishment bij Albert Heijn
Toen ik in mijn eerste jaar van het traineeship kon starten bij de afdeling Replenishment voelde dat direct goed. We houden ons daar bezig met het fascinerende logistieke proces van duizenden producten van leverancier of producent tot winkel. Ik leerde dat het voor het verbeteren van processen superbelangrijk is dat je de werkvloer betrekt. Vraag naar meningen van collega’s, spar over nieuwe ideeën en kijk goed rond. Je kan zelf nog zo’n goed idee hebben, door samen naar dingen te kijken maak je dingen gewoon beter. Dat zijn belangrijke lessen.
“Je moet een empathische blik hebben en het heel erg leuk vinden om met mensen te werken.”
Frisse blik
Bij Replenishment werd ik met open armen ontvangen, vanwege de behoefte aan iemand met een frisse blik. Tegelijkertijd gaf dat best wel wat druk, om verwachtingen waar te maken. Dat wilde ik heel graag, alleen moest ik wel laten zien dat ik als buitenstaander ‘eventjes de dingen ging oplossen’. Je merkt wel direct dat collega’s helemaal blij zijn met de dingen die je toevoegt. Men is blij met innovatie. Dat lukt alleen door jezelf te zijn, te zeggen wat je denkt, kritisch te durven zijn en vragen te durven stellen.
“Binnen supplychain werken voornamelijk mensen met een blauw hart.”
Veel collega’s hebben buitengewoon waardevolle kennis, sommigen werken er al meer dan 30 jaar. Ze vinden het fijn dat er iemand naar ze luistert. Hun kennis moeten we niet kwijtraken, sterker nog die moet je op de juiste manier leren inzetten. Vanuit mijn rol keek ik dan met een soort helicopterview naar verbeterkansen, waarbij ik wensen van hogerhand probeerde te combineren met aanwezige kennis en ervaring.
Werken aan de andere kant van het logistieke proces
In jaar 2 van het traineeship was ik manager Vers in een zeer dynamisch Albert Heijn winkel in Utrecht. Dan sta je volledig aan de andere kant van het logistieke proces, waardoor je ook daar weer allerlei ideeën opdoet. Bovendien leer je in de winkel weer totaal nieuwe dingen. Hoe je omgaat met de hectiek van te veel of te weinig personeel bijvoorbeeld.
Directe impact
Er is geen leukere baan dan 1 waarmee je heel direct impact maakt op de klant. En je krijgt alles te horen hoor, vanwege feedback uit je omgeving. Je eigen familie en vrienden zijn namelijk ook klant van Albert Heijn. Die nemen geen blad voor de mond.
“Samenwerken met zoveel anderen is zeer waardevol. Je leert niet alleen van hen, je leert vooral ook veel over jezelf.”
Ook op collega’s heb je impact. Het werken in een Albert Heijn winkel heeft mij wel even goed in de samenleving gezet. Je hoort verhalen van mensen die anders zijn opgegroeid, mensen bij wie het thuis even niet lekker gaat of als het op school minder gaat. Een luisterend oor bieden is dan wel het minste wat je kan doen.
Zelf toepassen in de praktijk
Tijdens het traineeship krijg je elke 2 of 3 maanden een training met de groep. Theorie over dingen als leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Daarna bereid je zelf een casus voor, die je vervolgens met acteurs oefent. Daarbij gaat het niet om goed of fout, maar om wat effectief is voor jou.
Verder volgen we workshops en krijgen we informatiepakketten, waardoor je heel veel kennis opdoet die je kan gebruiken in je werk. Er wordt veel geboden en de handvatten die je worden aangereikt moet je daarna zelf toepassen in de praktijk.
“Het jaar op de winkelvloer is echt heel waardevol en leuk. Allerlei dingen die je nooit in je studie leert, leer je hier als je het in de praktijk uitvoert.”
Het programma kent een paar vaste dingen, maar vanuit het traineeship kan je ook zelf onderwerpen aandragen waarover je meer wil weten. Je hebt dus ook veel invloed en soms sparren we met de traineegroep. Zo hebben wij bijvoorbeeld op eigen initiatief een masterclass zakelijk tekenen gevolgd.
Ook zijn we buiten het werk om met onze traineegroep een weekend weggeweest. Zelf georganiseerd. Erg gezellig natuurlijk en weer leerzaam. Want je deelt volop elkaars ervaringen. Door dit soort activiteiten voel je je nooit alleen in je traineeship. Heel erg waardevol.